Компилация "Вечни Македонски Песни 3"

Оценете статията
(2 оценки)
ve4ni_make3

1. Румяна Попова - Йоване, море Йоване
2. Володя Стоянов - Елено, керко Елено
3. Надя Евтимова - Огреяла месечинка
4. Николина Чакърдъкова - Снощи минах
5. Райко Кирилов - Ерген ходих
6. Гуна Иванова - Еь, мъко моя
7. Румен Малинов - Кой уши байряка?
8. Севдалина и Валентин Спасови - Лудо младое
9. Николина Чакърдъкова - Мятало Ленче ябълка
10. Георги Жбантов - Бог да бие, Русе, твойта майка
11. Румяна Попова - За кого чуваш, Дано, учите
12. Райко Кирилов - Охридското езеро
13. Гуна Иванова - Конче си изведох
14. Васко Лазаров - Кирчо на чердак стоеш

На българския музикален пазар вече е третата част на станалата традиционна компилация ВЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ. Поредица от компилации, уникални в преплитането на автентиката на стойностната македонска песен, пресъздадена с майсторство и стил както от най-изявените имена в този жанр, така и от млади изпълнители.
Продуктът съдържа общо 14 песни с различна тематика и стил, но обединени от своята доказана стойност през годините. В компилацията могат да бъдат открити песни, възпяващи любовта в нейното многообразие, многопластовост и различни емоционално нюанси – от радостния трепет до пиянството от мъка по първата любов; от съмненията в споделеното чувство до щастливата взаимност; от отчаяние поради невъзможността за достигане на любимата до сбогуването с енгерлъка.
Началото на компилацията е поставено от “Йоване, море Йоване” в изпълнение на Румяна Попова. Изявената певица е включена и с още една песен - “За кого чуваш, Дано, очите”, също в аранжимент на Сашко Велков.
Други две легенди в пресъздаването на македонската песен – Николина Чакърдъкова и Володя Стоянов също дават своя принос за високата стойност на компилацията. “Снощи минах” и “Мятало Ленче ябълка” са двете песни с аранжимент на Стоян Джамбазов/Джемби/ и Здравко Георгиев, с които Николина Чакърдъкова участва в третата част на ВЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ДУЕТИ, а воеводата на автентичната песен се включва с “Елено, керко Елено”, аранжирана за него от Неделчо Неделчев и Иван Станишев.
Топлият глас на Надя Евтимова ни пренася в йовановите дворови, за да присъстваме на грабването на попската щерка Мария в “Огреяла месечина”.
Райко Кирилов е поредния изпълнител, изявяващ се с две песни във ВЕЧНИ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ – “Ерген ходих” разкрива съжалението на задомилия се след дълго търсене мъж, направил грешния избор, а “Охридското езеро” е песента-легенда, музикалният бисер на компилацията.
Гуна Иванова подарява на ценителите на македонската песен две свои изпълнения – “Конче си изведох” и “Ех, мъко моя”, отново в аранжимент на Стоян Джамбазов /Джемби/ и Здравко Георгиев.
Румен Малинов, Георги Жбантов и Васко Лазаров са други трима певци, допринасящи за общия музикален облик на компилацията. Младият изпълнител Румен Малинов се включва с революционната “Кой уши байрака”, Георги Жбантов с “Бог да бие, Русе, твойта майка”, разкриваща болката на младежа, откъснат от любимата девойка, а Васко Лазаров допринася за нотката на закачливост в “Кирчо на чардак седеше”.
Единственото дуетно изпълнение в компилацията е на Севдалина и Валентин Спасови с тяхната версия на “Лудо младо”, в аранжимент на Валентин Спасов.
Музиката и тесктът на всички песни, са народни.
Аранжиментите са дело на Сашко Велков, Стоян Джамбазов – Джемби, Здравко Георгиев, Неделчо Неделчев и Иван Драгомир Димов.
Обложката е дело на Аксел Арт.
Продуценти са АРА МЮЗИК и DIAPASON RECORDS.
Издава и разпространява АРА АУДИО-ВИДЕО.