Компилация "Любовни македонски дуети"

Оценете статията
(0 оценки)
loveduetmake

1. Наум Петрески и Румяна Попова - Благуно дейче
2. Володя Стоянов и Николина Чакърдъкова - Македонска китка
3. Боби Шапков и Боряна - Кажи Райне
4. Райко Кирилов и Тина Христова - Разболе се младо македонче
5. Николина Чакърдъкова и Володя Стоянов - Я дойди либе
6. Джина Стоева и Румен Малинов - Расти ми, расти
7. Надя Евтимова и Теменужка Черкезова - Заискали се
8. Данаил Иванов и Росица - Девойко лична, хубава
9. Николина Чакърдъкова и Володя Стоянов - Благуно дейче
10. Лия и Кондьо - Не казвай либе
11. Румяна Попова и Наум Петрески - Невено, Невенке
12. Володя Стоянов и Марияна Манолева - Я подай ми, моме, тенка пушка 

 

На българския пазар е първата по рода си компилация – Любовни македонски дуети. Нейната уникалност се дължи и на това, че побира в себе си “млади” и “стари” изпълнители на този жанр.
Продуктът обединява общо 12 дуетни песни, обиграващи темата за любовта и мъжко-женските отношения в нея. Той минава през пространствата на механата, къщата, двора, въздуха и водата, показвайки ни по този начин, че любовта е и би могла да е навсякъде.
Компилацията стартира с балканския дует Румяна Попова и Наум Петрески, които чувствено изпяват Благуно дейче. Лирическият аз изгаря по жената, но тя не го иска, защото сърцето й вече е заето. Аранжиментът е на Сашко Велков.
В компилацията Благуно дейче изпяват и Володя Стоянов и Николина Чакърдъкова, с аранжимента на Стоян Джамбазов Джемби. Така слушателите стават свидетели на игрово и многообразно превъртане на еднакви идеи през призмите на различните гласове и аранжименти.
Румяна Попова и Наум Петрески влизат в компилацията с още един любовен дует – Невено, Невенке, отново под аранжимента на Сашко Велков. Песента рефренно въздига радостно-емфатичната констатация “имам либе аз”. Любуването на намерения Друг е лайтмотив на компилацията като цяло. Тя въздига идеята, че сам човек не е човек, че той става цялостен и щастлив единствено заедно с любимия човек.
Компилацията Любовни македонски дуети побира в себе си три дуета на големите имена на фолклора Володя Стоянов и Николина Чакърдъкова. Вторият от дуетите е любовната и пъстра Македонска китка.
Третият съвместен проект на гласовитите ни певци е песента Я дойди либе. Самото заглавие е показателно за съдържанието на песента. В нея мъжът увещава любимата си да му пристане, но тя не може и не иска и така мъжките копнения и желания остават несподелени.
Войводата Стоянов участва в компилацията и с четвърти дует, но този път с Марияна Манолева. Резултатът е пантеистичната Я подай ми, моме, тенка пушка, също аранжирана от Стоян Джамбазов Джемби, но съвместно със самия Володя Стоянов. Песента фолклорно обиграва разказа за това как в името на любовта човек се превръща (на) и прави какво ли не.
Същата тематика, но вече прекарана през любовната заигравка, проследяваме и в Расти ми, расти – дуетът на Джина Стоева и новото многообещаващо попълнение на Ара Мюзик Румен Малинов.
Дуетната Девойко лична, хубава на свой ред е изпята от други двама млади таланта – Данаил Иванов и Росица. Двата гласа хармонично изпяват едно прекрасно обяснение в любов, а жената заключаващо се кълне: “твоя ке бида до века”.
Друга нова певица Боряна запява заедно с Боби Шапков в Кажи, Райне. Песента въвежда фигурата на майката. Двата гласа напасващо се сливат в едно общо, синхронизирано пеене.
Компилацията неизбежно включва и дуета между големия Райко Кирилов и вече създалата си име в този жанр Тина Христова. Двамата си подават гласове в Разболе се младо македонче.
Хитовият дует Лия и Кондьо могат да чуят ценителите в Не казвай, либе. Сред декора на “вълшебна е нощ за любене” влюбените се обясняват: “За мене ти си първа любов и последна ке бидеш ти”.
Аранжор на всички тези песни е отново Стоян Джамбазов Джемби.
Единствената песен, блестяща с женско-женското си изпяване е Заискали се. В нея Надя Евтимова и дъщеря й Теменужка Черкезова обединяват топлите си гласове, за да подарят на ценителите прекрасен любовен възпев. Над аранжимента се е потрудил Георги Иванов.
Музиката и текстът навсякъде са, разбира се, народни.
Записите на Любовни македонски дуети са направени в студията “Фактор”, “Силвия мюзик” и Hit House.
Продуценти са Ара Мюзик и Diapason Records. Издава и разпространява Ара Аудио-Видео