Петък, 17 Ноември 2017 14:44

Дани Стефанова: Аз съм горда българка и залагам на фолклора

Оценете статията
(0 оценки)

Интервю за в-к „Дума“. Автор: Надежда Ушева

- Разкажете за първия си самостоятелен проект и видеото към него. Как ги осъществихте?

- Благодарна съм на музикалната компания "Диапазон рекърдс" и Фен фолк тв, че ми гласуваха доверие и видяха потенциал и талант в мен,  подавайки ми ръка да стана част от тяхното голямо музикално семейство. Всичко започна от интернет, веднъж реших да им пиша дали търсят нови таланти - отговорът беше "Да" и ме извикаха на прослушване, което мина успешно. После подписах и договор. Първата песен, която записах, е популярната, позната на всички "Седнало е Джоре дос", която знам от моята баба Йорданка, на която съм кръстена. Навремето баба и дядо са пели народни песни и от тях съм наследила таланта и обичта към фолклорната музика. Снимачният процес протече в красивия Мелник, беше много емоционален, хубав и различен ден. Не бях спала цяла нощ от вълнение, бе прекрасно чувство и ново изживяване.

- Какви са по-нататъшните ви очаквания?

- Изключително големи, надявам се занапред да имам още много музикални проекти, както и  самостоятелен албум. Пожелавам си следващата година да участвам на фестивала "Пирин фолк" в Сандански, както и да имам много изяви, защото музиката за мен е всичко и искам да посветя живота си на нея! Когато съм щастлива, пея, когато съм тъжна пак пея. Музиката ме вдъхновява. Това е моето призвание - да бъда певица, и вярвам, че ще постигна всичко, за което мечтая и съм мечтала от дете.

- Впечатляващо е как един млад човек може да бъде запленен от българската народна музика. Как открихте магията на фолклора?

- Пея от 6 или 7-годишна, взимах дезодорант в нас и си представях, че е микрофон. Пеех и танцувах, въобразявах си, че съм на сцената в огромна зала, която беше пълна с хора. Магията на фолклора е вътре в мен, чувствам я с цялото си сърце и душа - когато станах на 13 г., започнах да ходя на уроци при Емилия Ръсовска, благодарна съм й. Тя ме подготви за изпита след VII клас, когато кандидатствах в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. После реших след първата година да се преместя в НМУ "Любомир Пипков", което завърших. Първите песни, които изпях, бяха "Севде ле Севде" и "Прочу се Найден", които знам от моята баба. В X клас участвах в конкурса "Напеви от Северозапада" в Монтана и  спечелих втора награда. Имала съм участия и в  чужбина, по-точно в Букурещ, където ми направи  впечатление, че чужденците ценят повече фолклора ни от българската публика. Това не бива  да е така, ние сме българи и трябва да знаем  корените си. Аз съм горда българка и се радвам, че заложих на българския фолклор и че съм фолклорна изпълнителка.

- Народните песни намират ли слушатели у младата аудитория? Как може да привлечем повече публика?

- Има много млади хора, които ценят и уважават българския фолклор, но има и доста, които не харесват този стил музика. Всеки има право на избор, но все пак сме българи и мисля, че нашата музика трябва да е народната. Вече имам идея за трета песен, аранжиментът ще бъде модерен с електронно звучене, тъй като съм голяма почитателка на техното и хаус музиката, обичам да има мощен бас, ще е нещо интересно и различно.  Вярвам, че много ще се хареса на всички от младата аудитория.

- Записали сте и първите си две песни от шопската и македонската фолклорна област, които  скоро ще имат своите видеоклипове. Вдигнете малко повече завесата, какво ще видят почитателите?

- Едната песен вече е факт - "Седнало е Джоре дос", другата се казва "Тръгнала е Йова мома" тя също има клип. Очаквайте я скоро в ефира на Фен фолк тв. Почитателите ще ме видят в по-различна и гореща светлина, обаче няма да издавам повече, за да им е интересно.

- Казвате, че животът е хубав тогава, когато човек има възможност да осъществи мечтите си. С какво са свързани вашите мечти? Какво искате да ви се случи оттук нататък?

- Аз съм мечтателка. Мечтите ми да са свързани с музиката, с пеенето. Искам да бъда една от най-добрите фолклорни певици в България, а защо не е и най-добрата. Стремя се да  направя още много песни и клипове, да имам стотици участия навсякъде и да знаят коя съм, хората да ме разпознават, да ме спират за автографи. Знам, че с малки или големи крачки ще го постигна, вярвам в себе си, борбен човек съм и смело ще вървя по стълбичката към успеха. Пътят не е лек, но ако беше лесен, няма да е интересен. Родена съм да бъда певица и знам, че сцената е моят втори дом. Обичта на публиката е най-голямата награда за един изпълнител.

- Имате ли други страсти извън музиката и сцената?

- Друга моя голяма страст е футболът. Луда фенка съм на "Левски", ходя по мачове, избухвам доста, слагам маска, паля факли и димки. Голяма емоция! Харесвам всичко, което ме кара да се чувствам жива, какво по-хубаво от това да изпитваш тръпка, адреналин и емоция?! Обожавам  да танцувам, да спортувам и да излизам с приятели. Да се забавлявам. Любител съм на високите скорости. Искам да скоча с парашут. Описвам себе си като дива, романтична и амбициозна.

Приложен видео файл

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica