Сряда, 01 Ноември 2017 20:56

РУМЯНА ПОПОВА БЕ ГОСТ НА ФЕСТИВАЛ НА МЕРАКЛИИТЕ

Оценете статията
(1 Оценка)

Кюстендилското село Слокощица бе домакин на първи фестивал на „мераклиите“. Празникът е посветен на 95 години от основаването на местното читалище „Просвета“ и 40-та годишнина от създаването на първия танцов състав в селото, от хореографа Симеон Васев, който е обучил повече от 300 души в с. Слокощица. Това разказа пред БТА кметът на селото Румен Калфин.

Танцовият състав в селото бил създаден през 1977 година. Съществувал до 1991 година, когато след много труд, концерти, турнета и награди, съставът останал без салон за репетиции, разказа Калфин. „Сега имаме с архив с дати, с имена, със събития, искаме всички участници да се съберат. Искаме този фестивал да остане във времето, защото селото ни е голямо – 1780 човека – и искаме да го запазим, както и традициите в него“, допълни кметът.

Празникът започна с дефиле на участниците. През целия ден организаторите дават шанс за изява на „мераклиите“ в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия. Организаторите са предвидили индивидуални награди за най-добър танцьор, певец, майстор на баници и зелници, и на домашна ракия.

Участниците в кулинарния конкурс твърдят, че всичко, което са направили е било с много „мерак“ и затова се е получило. В него участват домашно приготвена зимнина, сред която и лютеница с локум и лукчета, домашно приготвен хляб без консерванти, баници с тиква и сирене, вина и сладкиши.

Румяна Попова, чиито родители са родом от село Слокощица, бе специален гост на празника и се наслади както на културната, така и на кулинарната програма.

Приложен видео файл

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica