Биография

Севдалина Спасова е родена на 6 май в село Устина, Пловдивско.
Валентин Спасов е роден на 10 август в град Сапарева баня

Образование:
Севдалина завършва НУФИ – Широка лъка със специалност гъдулка и народно пеене. Продължава образованието си в АМТИИ - Пловдив със специалност Дирижиране и народно пеене. След време самата тя започва да предава знанията и уменията си като преподавател по народно пеене и гъдулка в ЮЗУ „Неофит Рилски”- Благоевград. Създава и своя частна школа „Лина” в Сапарева баня, където се обучават деца на възраст от 7 до 15 години от различни краища. Много от нейните ученици са приети в музикални училища и са лауреати на национални и международни фестивали.

Валентин завършва средното си образование завършва в гимназията в Сапарева баня, а след което продължава в АМТИИ - Пловдив, където се запознава със Севдалина. След завършването на висшето си образование става преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Музикална кариера:
Севдалина израства с народната музика. Заедно с по-малките си сестри участва в различни фестивали на народното творчество. Носител е на златни медали от Копривщица. След завършване на средното си образование е солистка на радио Благоевград. Работи една година в Ансамбъл „Родопа” – Смолян, а по време на следването си работи в ДФА „Тракия”.

Валентин също проявява невероятен интерес към музиката от детските си години. От малък свири на акордеон, а в последствие става корепетитор на детския фолклорен ансамбъл и сформира вокално инструментална група “Шанс”, с която изнася концерти. Носител е на златни медали от VІ и VІІ републикански фестивал на художествената самодейност.
и като оркестрант в оркестъра на радио Благоевград. Успоредно с това е диригент на ансамбъл „Разлог”. Заедно със съпругата си Севдалина започват упорито да творят и търсят нови форми за създаване авторска музика на фолклорна основа.
Като щатен музикант в радиото пише инструментална народна музика за оркестъра на радиото и прави стотици обработки на народни песни, изпети от утвърдени в тази област изпълнители като Костадин Гугов, Атанаска Димитрова и Димитър Коларов,Татяна Сърбинска, Весела и Любен Божкови, хора към радио Благоевград и други. Създава над 130 авторски песни както за дуета, така и за други изпълнители и техни ученици.
Севдалина и Валентин Спасови поставят начало на творческата си дейност през 1988  по време на следването си. Те са едни от първите изпълнители и автори, които създават нова авторска музика на фолклорна основа.
През годините, които творят жънат много успехи, но безспорно едно от най-големите им постижения е, че златният хит „Сине, сине” е преведен на няколко езика и е включен в световно академично издание на Чикагски университет в САЩ.

Хитове:
„Живот мой”, „Сите сме рода”, „за любов родени”, „Лудо младо”, „Мелник”, „Катерино моме”, „Нестинарка”, „Ти си майка”, „Ти си цвете”, „Сине, сине”, „Не мога без теб”, „Прекланям се пред тебе, майко”, „Моя, дъще”, „Македонска сватба”, „Свири, цигуларю”, „Българийо, свята”, „Китка: Райна на пенджер седеше; Що ми е мило”, „Моме Стойне”, „Йовано, Йованке”, „Ще помня твоята любов”, „Моме македонко”, „Малка мома цвете брала”, „Майко, една си на свето”, „Де ги луди млади години”, „Който ме чуе да пея”, „Морен сокол пие”, „Китка: На сърце ми лежи; Моме Невено”, „Карамфило, Фило” и други.

Албуми:
Не мога без теб (1993)
Нека Бог не ни разделя (1995)
За тебе, животе (1996)
Еликсирите на любовта – част 1 и 2 (1997)
200 целуваки (1999)
Македонска сватба (2001)
За любов родени (2004 )
Моме Калино 2005 )
Сине, ангел мой (2005)
Моме, македонко (2008)

Награди:
1993 – Първа и втора награда за авторските песни „Сине,сине” и „Прекланям се пред тебе, майко” на международния фестивал „Пирин фолк – Сандански”

Севдалина и Валентин Спасови
DVD Севдалина и Валентин Спасови
Севдалина и Валентин Спасови
Севдалина и Валентин Спасови
Севдалина и Валентин Спасови