Сряда, 22 Февруари 2017 16:01

Дафина Димитрова: Нашата цел е да запазваме традициите

Оценете статията
(0 оценки)

Интервю за в-к „Дума“. Автор: Надежда Ушева


-
Дафина, от колко време се занимавате с народно пеене? От кого сте наследили дарбата да пеете?

Аз не се занимавам от много малка с народно пеене, но съм израсна в семейство на музикант и хора , които много обичат музиката.Моите родители не бяха много съгласни аз да пея , защото нямало много файда от това, но успях да се преборя и някъде от 14 годишна започнах да ходя на уроци по софеж и пиана ,а малко след това се записах в детски хор за народни песни под ръководството на моята учителка по музика Ася Балтакова. Както споменах съм израснала в семейсто на музикант и този човек е моят баща Станко Станков . За съжаление той от 1 година вече не е между нас , но знам че се гордее с мен и би се радвал на всеки мой успех, защото последно което ми каза е да не спирам и да не се предавам да продължа да правя това което много обичам ,а именно да пея.


- Вие сте завършили и такава специалност, може ли човек без талант, но с много усилие, да се научи да пее?

По скоро мисля че човек се ражда с талант и го носи в себе и без да е учил може да бъде добър в това което прави . Има много такива певци и музиканти които се раждат и го носят в себе си и без да са учили , е има такива които пробват и другия вариант. Незнам какво се е получло J .
- Какво дава музикалното обучение?
,

Аз нямам музикално образование,а съм завършила за музикален педагог . Това са две различни неща. Но това което със сигурност дава е първо да си самостоятелен, да си постоянен,да си дисциплиниран, учите на любов към музиката да оценяваш това изкуство и хората занимаващи се с него.


- Как стигнахте до голямата сцена? През какви трудности сте преминали?

Аз не мисля че съм стигнала голямата сцена имам много да уча още .Не мисля че съм и показала най-доброто от себи и има още какво да дам, но пък мисля че със всеки нов проект , който правя ще го постигна.Минавала съм през какво ли не. Виждала съм какво ли не , и добро и лошо, но пък това ме стимулира още повече да продължа напред да не се отказвам и да постигам целите си. Постигнах целта да се занимавам с музика. Постигнах целта да завърша специалност, свързана с музиката. След това постигнах и целта да записвам песни и те да се излъчват.Значи който е упорид постига целите си J .

- Какво искате да постигнете, докъде се разпростират мечтите ви?

Надявам се да стигна и голямата сцена. Смятам че достигаш голямата сцена тогава, когато хората започнат да те разпознават.Това е моята мечта . Искам да дам максимума от себе си за хората които обичат музиката и ако мога да накарам тези които смятат народна музика за скучна да мислят обратното, защото това сме ние, това е нашата индетичност със това ни разпознават в целия свят с нашата народна музика и носии и обичаи.

- Носителка сте на награди и участвате в  редица фестивали и концерти, как се приема народната музика днес? Има ли почитатели и сред младите хора?

Така е, автетичната народна музика е много красива , но в днешно време тя звучи повече сватбарски, по съвременно , което няма лошо разбира се , защото смятам ,че точно това кара младите хора да я слушат повече. Още повече забелязваме и в други жанрове да се използват мотиви от нашия фолкор и да смятам ,че младите хора се завръщат към корените си и ценят народната музика особено с групите ,които се правят с цел учене на хора и танци.

- Очевидно има интерес. А и изпълнители като вас допринасят за популяризирането и запазването на българския фолклор. Кога усещате, че сте си свършили добре работата, че сте си изпяли добре песента?

Да нашата цел е да запазваме традициите да живят и сред младото поколение , а що се отнася за добре свършената работа всяка нова записана и излъчена песен е добре свършена работа. По отношение колко добре е изпята може да каже публиката.

- Имате ли фенове? Разговаряте ли с тях? Какво ви казват?

Да имам фенове и сред тях имам и приятели. Постоянно ми пишат в фейсбук страницата, задават въпрос питат , кога ще имам нови песни, изпращат ми картички с пожелания и така. Гледам да одговоря на всички , но има и такива на, които не съм успяла да одговоря , за което се зивинявам, но понякго не ми остава време.

- Сещате ли се за някоя любопитна случка с ваш почитател- обожател?

Да сещам се J бях гр Перник на сватба. По едно време по средата на сватба идва един човек и ми казва „ Ти си Дафина Димитрова и те гледам всеки ден по телевизия Фен Фолк ТВ и слушам песните ти. Много ми харесват а сега искам да ми изпееш една от твоите песни много ми харесва и това е песента Мари момиченце маленко „ , аз много се зарадвах и му я изпях. След като приключи сватба кума от сватбата идва на масата на музикантите и каза „ Аз съм те гледал по телевизията, но не съм очаквал да чуя от теб това, изненадан съм и много доволен и още повече ми хареса“

Мисля че на всеки изпълнител такива думи са му достатъчни за да знае че си е свършил работата и да бъде щастлив.

Приложен видео файл

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica