Вторник, 10 Май 2016 16:44

„Песен за Самуил” – възпята история

Оценете статията
(0 оценки)

На Гергьовден премиера в ефира на Фен Фолк ТВ направи един уникален видеоклип. Три поколения се събраха заедно, за да възпеят един от най-драматичните моменти от Първото българско царство.

„Песен за Самуил” е една легенда, разказана чрез песен от неповторимата Гуна Иванова, нейните талантливи внучки Ива и Велислава и мъжката формация „Българи”. Песен за храбростта, за човечността и за мъката на един български цар от гледката на ослепените му войници след битката при Беласица. 

„Песен за Самуил” е по народни текст и музика, аранжиментът е дело на Валери Димчев, а интерпретацията е на Ивайло Терзиев. Режисьор на клипа е Ненчо Касъмов.

„В края на миналата година имахме концерт близо до Самуиловата крепост край гр. Петрич. Аз и Велислава никога не бяхме ходили там и решихме преди участието да отидем да я разгледаме”, разказва Ива Костадинова. „Когато бяхме там, Гуна запя песента и мелодията така ни завладя, че дни наред не излизаще от съзнанието и на двете ни. И песента, и крепостта ни въздействаха много и за сетен път извисиха патриотизма и родолюбието ни. Нашата баба видя, че много харесахме песента и тогава именно се роди идеята за този проект. Първоначално смятахме да я изпеем само аз и сестра ми, но решихме да я направим още по-внушителна и затова в нея се включиха Гуна и невероятните професионалисти от формация „Българи”. Те харесаха песента още от първото слушане.”, допълва Ива.

„Тази песен е по-различна от всички, които досега сме изпълнявали”, продължава Велислава. Тя ни връща много, много назад в българската история и ни разказва за величествената фигура на цар Самуил. Радваме се и сме горди, че имаме възможност чрез нея да напомним за тогавашните времена, които са били едни от най-трудните в българската история. Винаги, когато я изпълняваме, го правим с много емоция!” завършва Велислава.

Естествено видеоклипът е заснет на Самуиловата крепост, като в него участват и дечица от близки приятелски семейства на изпълнителките.

Видеоклипът може да гледате в ефира на Фен Фолк ТВ или тук: https://www.youtube.com/watch?v=zghE7rY8Q4o

Участия

Нови сингли

Get Adobe Flash player

Нови Заглавия

Тони Стораро - Живея само за тебе
Азис 2014
Румяна Попова –  колекция от 5 албума
Веселина - Избери си
Теодора
Keba - Fer ubica