Румяна Попова "Магия от Македония"

Оценете статията
(21 оценки)

popova_magia

1. Магия
2. Сбогом майко
3. Санок ле Надо
4. Болна лежам
5. Снощи сакав да ти дойда
6. По сокаци шетав мамо
7. Сите девойчиня
8. Снощи го видох
9. Благуно дейче (дует с Наум Петрески)

 

 

 

Девет песни от Вардарска Македония е подбрала Румяна Попова в първия си албум “Магия от Македония”. Седем от песните са изворни, а останалите две са авторски. Повечето от тях се издават на запис за първи път в България. Те са издирвани в продължение на години. Повече от година пък е била нужна на Румяна Попова да отсее най-доброто от богатия си репертоар, за да го включи в първия си албум.
По техниката си на пеене Румяна Попова се отличава от всички познати досега български изпълнители на македонски песни. Песните й са изпяти с автентиката на Вардарска Македония. Нейната вокална техника е по-различна от тази на певиците от Пиринска Македония. Пиринският бордон го няма, а се пее на терци. Така изпълненията на Румяна Попова заприличват по нещо на старата градска песен. Впрочем във Вардарска Македония, откъдето са песните й, те не се наричат народни, а староградски.
Любовната тематика и неволите на гурбетчията са водещите теми в албума.
Още първата песен по необясним начин омагьосва слушателя с великолепно пресъздадената любовна драма на едно момиче, което е изоставено от либе и предадено от най-вярната си дружка. Ден преди невярното либе да се венчае за дружката предателка лирическата героиня се зарича: “…..ти во цръква с невеста - я в гроба с младостта”. Песента е авторска, по музика и текст на Симеон Атанасов. Аранжиментът както на тази, така и на останалите 8 песни е на най-нашумелия в Македония акордеонист Сашко Велков.
Той се изявява и като автор на музиката в песента “Магия”, по текст на Кирил Кирилов.
Любовта обаче е преди всичко красива емоция. Такава е тя във веселата мажорна “Санок ле, Надо”. Тази песен Румяна Попова знае от дядо си - преселник от Вардарска Македония, и е записана в негова памет, както изповядва изпълнителката. Родът й е от Виница и Драмча, а част от прародителите й се преселват в България веднага след Освобождението през 1878 година.
Срещата на различните религии на Балканите чрез любовта е мотивът на “По сокаци шетав, мамо, да ти дойда”. “По сокаци шетав…..сретнах си девойче…Подигни фередже ликот да ти вида…..” В Македония тази песен е позната с името “Фередже” от изпълнението на най-добрия македонски изпълнител на автентични песни Пепи Бафтировски.